Отборите на Нигерия, Уганда и Мароко си осигуриха участие за Купата на Африка през 2019 година, а тимът на Либия запази своите шансове. 

Нигерия завърши наравно 1:1 с Република Южна Африка в Совето, Уганда победи с минималното 1:0 Кабо Верде в Кампала, а Мароко се класира след загуба на прекия конкурент Малави от Коморските острови с 2:1. 

Либия от своя страна постигна разгромен успех с 8:1 над Сейшелските острови и ще домакинстват на Република Южна Африка през март, като при победа ще се присъединят към вече класиралите се нигерийци от Група Е.

Либийците се доближиха на гол от рекорда за най-голяма победа в груповата фаза, който се държи от отбора на Гана – 9:1 срещу Нигер преди 49 години. Нигерия поведе на Република Южна Африка след 9 минути игра, като автогол си отбеляза Буле Мхуанази. Само 15 по-късно Лебо Мотиба изравни резултата, а срещата завърши по този начин. 

Хеттрик на Анис Салту бе в основата на убедителния успех на Либия над Сейшелските острови. Те се намират на 188-о място в ранглистата на ФИФА, като това е най-ниско класирания отбор от 48-те отбора в квалификациите. Победата на Уганда пък бе подпечатана от гол на Патрик Каду в 79-та минута. Успехът им даде шансове на Танзания да си осигури класиране напред. Ако танзанийци победят Лесото, ще участват на Купата на Африка за първи път след 38-годишно отсъствие.

Мароко си подпечата визи за най-престижната африканска надпревара след поражението на Малави от Коморските острови. Мароканците са в група с домакина Камерун. Те са печелили Купата на Африка само веднъж в своята история, през 1976 година в Етиопия, когато турнирът е серия от мини-лиги. Вече осем държави си осигуриха участие в Купата на Африка през 2019, като към домакините на надпреварата Камерун се присъединиха тимовете на Магадаскар, Сенегал, Египет и Тунис. Купата на Африка през 2019 година ще се проведе между 15 юни и 13 юли в Камерун. /БГНЕС