Европейската футболна асоциация (УЕФА) задължи всички клубни и национални отбори, които играят с Косово - с изключение на сръбските, да гостуват на терените в бившата югославска автономна област, това заяви пред журналистите президентът на УЕФА Александър Чеферин.

До момента Косово играеше у дома си мачовете с тези представители на европейските федерации, които пирзнават държавния й статут. Останалите играеха на неутрален терен. А около 60 държави в света не признават Косово, начело с Русия, която е традиционен исторически приятел на Сърбия.

През миналата година националният отбор на Косово изигра първата си официална среща на свой терен и това стана в турнира Лига на Нациите, като спечели с 2:0 срещу Фарьорските острови. Сега националният отбор пък е в групата на България по пътя към Евро 2020 и на 10-и юни гостува в София.

"Ние взехме решение, че всеки отбор- клубен или национален, с изключение на сръбските, ще трябва да гостува в Косово. Който не се яви на тяхна територия, ще губи служебно. Ако някой не иска да приеме косовски национален или клубен отбор на свой терен, то няма проблем да домакинства на неутрален терен, обясни Чеферин.

Другата новина от УЕФА е, че президентът на Френската федерация по футбол (ФФФ) Ноел Льо Гре ще заеме вакантното място от квотата на Европа в Съвета на ФИФА. Льо Гре беше избран на овакантеното място от президента на Германския футболен съюз (ГФС) Райнхард Гриндел. 

Льо Гре ще бъде в Съвета на ФИФА од следващия конгрес на световната федерация по футБол, който ще се проведе през 2020-а година. Гриндел подаде оставка, тъй като беше уличен, че е получил подарък в размер на 6000 евро от украински футболен ръководител в замяна на услуги./БТА