Изпълнителният комитет на УЕФА одобри на срещата си в Киев нов правилник за „Финансовия феърплей“, който ще бъде много по-конкретен и прецизен относно финансовите разходи на клубовете. По този начин от централата се опитват да ограничат трансферите, като тези на Неймар и Килиан Мбапе в Пари Сен Жермен.

УЕФА заяви, че няма да приеме дисбаланс от повече от 100 милиона евро в една трансферна кампания. При подобен случай от УЕФА може незабавно да проверят финансовите източници на клуба и да поискат гаранции за спазването на правилата за „Финансов феърплей“.

Пример: След закупуването на Неймар от страна на Пари Сен Жермен през миналото лято (трансферът бе на стойност 222 милиона евро), от френския клуб при новия правилник трябва веднага да покажат гаранции за финансовото състояние на клуба, защото иначе УЕФА не би позволила сделката да се осъществи.

При новите правила „Финансовият феърплей“ също така забранява подобни „фалшиви сделки“, като тази между Монако и Пари Сен Жермен за Килиан Мбапе. ПСЖ го взе под наем със задължителната опция да го откупи през това лято за сумата от 189 милиона евро. При новите условия подобна операция ще се смята за осъществена при нейното подписване и няма да се счита за трансфер под наем, т.е. сделката ще се счита за осъществена в същия сезон.

УЕФА също така включва важна новост по отношение на текущата справедливост в икономическата игра и няма да се следи само дефицита в баланса и равновесието между разходи и приходи, но ще се внимава и дали клубът е на дефицит и в неговите глобални финансови отчети.

Новите правила на „Финансовия феърплей“ включват:

  1. Задължение за прозрачност

Задължение клубовете да публикуват своите бюджетни балански, както разходи, така и приходи.

  1. Ограничаване на дефицита

Дисбаланс от повече от 100 милиона евро между това, което е изразходвано и това, което е получено като приход в клужа няма да бъде разрешено в рамките на една кампания. В този случай УЕФА може незабавно да провери операцията и да поиска гаранции за за съответствието на финансовия феърплей през следващата година. Неспазването на правилата може да блокира всеки един трансфер.

  1. Спирането на фалшиви заеми

Няма да има право да вземете един футболист, а в същност да се води под наем. Той веднага ще влиза във финансовия баланс на клуба за настоящата година. В такъв случай Пари Сен Жермен не би имал възможност да привлече Килиан Мбапе, тъй като няма да може да има баланс в своята финансова сметка.

  1. Избягване на продажба на играчи към клубове в сътрудничество

Няма да бъде разрешено да продавате играч на клуб, който е зависим от вас, за да регистрирате фалшив актив в баланса.

  1. Контрол на дълга

Ще има по-строг контрол върху дълговете на клубовете.