УЕФА наказа малтийския национал Кевин Самут с лишаване от състезателни права за 10 години, след като го намери за виновен в уреждането на квалификационния мач за Евро 2008 между неговата страна и Норвегия.

Срещата завърши 4:0 в полза на скандинавците, като три от головете на домакините паднаха в заключителните 18 минути. Самут бе сменен на почивката и бе един от тримата играчи, взели участи в двубоя, които бяха разследвани от Дисциплинарния борд към УЕФА. 31-годишният полузащитник бе единственият наказан заради „нарушаване принципите на честност и спортсменство“, като УЕФА обяви, че не е открила достатъчно доказателства, за да уличи двамата му съотборници.

„Ще помолим ФИФА на свой ред да увеличи наказанието, за да има то глобален ефект“, заявиха от европейската футболна централа.

„Някои ми казаха, че ще е по-добре, ако разкрия другите хора и получа по-леко наказание, но аз не знам нищо. Нищо не съм направил. Какво мога да разкрия? Повярвайте ми, не знам“, сподели самият Самут.

Скандалът стана публично известен, след като се разбра, че на срещата са заложени повече от 200 хиляди евро, а президентът на Малтийската футболна асоциация Норман Демаджо сподели, че със сигурност Самут не е единственият замесен.