Европейската футболна асоциация наказа украинския Шахтьор и италианския Лацио да затворят част от стадионите си в мачове от клубните турнири за следващия сезон заради расистко поведение на феновете им.

Санкцията за украинците е заради опънат от феновете им плакат с крайнодясно политическо послание по време на мача с Айнтрахт Франкфурт от турнира Лига Европа. Привържениците на Лацио пък демонстрираха нацистки поздрави от трибуните на стадион "Рамон Санчес Писхуан" по време на гостуването в Севиля през февруари.

УЕФА е изпратила подробни указания до двата клуба колко и кои сектори трябва да бъдат затворени. За Шахтьор ще бъде тази трибуна, на която е бил издигнат дискриминационният расистки плакат. Също така на тази трибуна на стадион "Металист" в Харков трябва да бъде поставен банер с надпис "Equal Game" и логото на УЕФА.

За използване на пиротехника донецкият клуб е глобен с 10 хиляди евро. Въпросната среща завърши 2:2, а германците спечелиха реванша с 4:1, като там отново имаше стълкновения между двете публики. Колкото до Лацио, клубът отнесе и 20 хил. евро глоба. /БТА