Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино е получил изискващо писмо от УЕФА да предизвика нова корекция на правилото за наказание на играта с ръка и по този начин да гарантира по-голяма гъвкавост на съдиите, което пък от своя страна да предотврати несправедливо наказание на играчите.

Писмото е подписано от президента на УЕФА Александър Чеферин и е адресирано до Инфантино, а репортер на агенция АП е видял въпросния документ. С него Чеферин иска Международният борд по правилата на играта (ИФАБ) на срещата си през ноември отново да даде повече власт на съдиите и те да преценяват дали играчът е играл умишлено или не с топката. 

Словенският шеф на УЕФА предприе тази стъпка, след като съдиите дадоха прекалено много дузпи заради неволна, неумишлена игра с ръка, както и случайно попаднала топка в ръка при тичане или отскок на играча.

"Опитът да се дефинират случаите, когато боравенето с топката е нарушение, доведе до много несправедливи решения. И те бяха посрещнати с увеличаващо се разочарование и неудобство от футболната общественост", пише Чеферин в писмото до ФИФА.

УЕФА няма думата в определянето на правилата на играта, макар и да провежда най-комерсиалното и силно състезание: Шампионската лига. Това е в прерогативите единствено на Борда по правилата на играта, който се състои от осем човека- четирима от тях са от ФИФА, а останалите са по един представител от страните-родоначалници на футбола: Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

"Духът на играта трябва да бъде запазен през цялото време. Вярвам, че връщането към предишната формулировка, която разбира се трябва да бъде прегледана и интегрирана като разпоредба, няма да позволява да се отбелязват голове с ръка. Това е опция, която трябва да се вземе предвид, пише още в изпратеното на 27-и октомври писмо от Чеферин.

В мачовете снощи от Шампионската лига също имаше подобни случаи, което подсили ефекта от писмото. Така например удар на нападателя на Челси Тами Ейбрахам удари крака на защитника на Рен -Далбер и рикошира върху протегнатата му ръка. Това доведе до втори жълт картон на защитника на гостите и отсъждане на дузпа, която Тимо Вернер преобразува в гол за Челси, спечелил с крайното 3:0.

"На всички ни е ясно, че в много моменти от играта топката отскача, удря ръка или ръце на играчи. В духа на футболния правилник е ясно, че такива случаи са не избежни, особено колкото по-динамична става играта. И аз смятам, че това не бива да бъде санкционирано, за да се избегне прекомерна фрагментация на играта и да не се позволи на подобни случайни ситуации да решават резултата от мачовете, казва още Чеферин.

"Промяната на това правило за играта с ръка беше въведено през март 2019-а година. Журналисти от Нидерландия дори заподозряха, че датата не е изБрана случайно и също така решението е взето под натиск на ФИФА. Точно по същото време стана и въвеждането на използването на ВАР.