УЕФА пусна през сезона 2015-2016 година най-строгата антидопингова програма в историята на европейския футбол.

Въведен е биологичен стероиден паспорт на Световната антидопингова агенция /УАДА/, за да бъде по-лесно да се залавят нарушителите на антидопинговото законодателство, информира прес-службата на УЕФА. Също така ще бъдат засилени правилата, свързани с местонахождението на отборите и играчите.

Анализите на футболистите ще се пазят по-дълго време. Според УЕФА през този сезон реализацията на антидопинговата програма ще бъде по-добре координирана. За това способства договорът, подписан с националните антидопингови агенции на страните, чиито клубове играят в Шампионската лига.

Ще бъде въведена и специфична програма, която ще стартира на 1 януари 2016 година, за "всички играчи, които могат да бъдат включени в националните отбори" за Евро-2016. Тоест - всички играчи, които могат да бъдат включени в националните отбори, участници на финалите на Евро-2016 /10 юни - 10 юли/, ще бъдат подложени на допинг-контрол с начало на проверките от 1 януари 2016 година.

"Отборите ще бъдат контролирани и по време на подготвителните лагери преди турнира и след тяхното пристигане във Франция", съобщи УЕФА./БТА