УЕФА ще одобри план за въвеждането на допълнителни двама съдии, чиято задача е да следят събитията в двете наказателни полета на терена. Това ще стане факт на 11 декември на среща на Изпълкома на европейската централа.

Включването на допълнителните рефери е изпробвано в 18 двубоя между юношески отбори. Тяхната задача ще бъде да следят за нарушения в наказателните полета, с което ще помагат на главния съдия и двамата странични.

Крайното решение няма да бъде одобрено преди март месец догодина, а в официални мачове ще започне да се използва не по-рано от края на световното първенство в ЮАР през 2010-а година.

УЕФА направи проучването след предложение на клона на Световната футболна асоциация (ФИФА), който създава законите във футбола. Тестовете се проведоха по време на срещи от квалификациите за европейско първенство за юноши, играни в Словения, Унгария и през изминалия уикенд в Кипър.

„Бяхме помолени да проведем експеримента и аз мисля, че се справихме доста добре. Искаме да виждаме по-дисциплинирана игра, отколкото дърпането на фланелки и борбата, която гледаме в последните години. Сега всичко зависи от ФИФА”, заяви говорителят на УЕФА Уилям Гаяр.

Допълнителните рефери ще стоят извън терена и до вратите, като ще следят за нарушения при разбърквания и центрирания, както и за проблема при преминаването на голлинията от топката.