Европейската футболна централа УЕФА обяви имената на пет отбора, които се подозира, че са замесени в огромния скандал с уредени мачове в Европа - ФК Тирана (Албания), ФК Динабург (Латвия), КС Влазния (Албания), НК ИБ Любляна (Словения) и Хонвед (Унгария).

Петте отбора са от Албания, Латвия, Словения и Унгария, като от централата обявиха, че петицата нарочно е уредила седем квалификационни мача от Шампионската лига и Лига Евро, играни между 16 юли и 6 август.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино нарече уреждането на футболни срещи "тумор, който трябва да бъде премахнат". Той добави, че седемте срещи са част от 40-те мача от европейските клубни турнири, които от УЕФА преди време нарекоха съмнителни. Инфантино добави, че УЕФА разследва трима рефери и едно официално лице, свързано с централата. Никой обаче от администрацията на УЕФА не е заподозрян за съучастник в мрежата.

Той добави след тричасовата среща с представители на девет европейски федерации в Нион: "Ние все още не знаем дало това е краят на историята. В началото на днешната ни среща, хората бяха шокирани от магнитуда на скандала. В края на днешната ни среща, имаше съгласие, че всички ние трябва да работим заедно".

УЕФА и представителите на деветте федерации излязоха с обща декларация, в която се казва, че ще бъдат използвани всякакви средства срещу играчи, рефери или клубове, които бъдат официално намерени за виновни в съучастничество.

Ръководното тяло на европейския футбол покани днес на среща в Нион лидерите на футболните федерации на Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Германия, Унгария, Словения, Швейцария и Турция - страните, в които се твърди, че са били уреждани футболни срещи. Базирани в Германия организирани криминални групи са заподозрени, че са манипулирали около 200 европейски срещи.

Повече от двубоите са от национални шампионати, но 15 или повече от тях са от квалификациите на Шампионската лига и Лига Европа. Германската полиция вече арестува 15 души през миналата седмица, а още два души бяха задържани и в Швейцария. Вчера пък хърватските власти арестуваха словенски гражданин по подозрение, че също е бил част от криминалната група, уреждала футболните срещи.