Гурам Кашия, капитан на националния отбор на Грузия, се превърна в първия носител на специалната награда на УЕФА "Честна игра".

Причината за голямата чест бе специална капитанска лента, която Кашия носеше в мач от холандската Ередивизи на своя Витес през октомври. Лентата бе в цветовете на дъгата, символизиращи подкрепа за правата на хомосексуалните.

Това негово действие доведе до огромни критики от крайни групи в родината му, където фенове предизвикаха безредици, хвърляха бомбички и изгориха знамето на дъгата пред квартирата на местната футболна федерация.

Появиха се и призиви той да бъде изхвърлен от националния отбор. Вместо това обаче той бе направен капитан на Грузия, след като досега бе втори избор за лентата.

Наградата на УЕФА е за играчи, които "действат като модел на подражание" в "промотирането на разнообразие, включване и достъпност в европейския футбол".

"Гурам зае важна позиция да подкрепи LGBT общността и равнопоставеността навсякъде, и заслужава да получи тази награда", сподели президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Въпреки че неговите действия доведоха до заплахи и насиление от много групи, той демонстрира толерантност и приемане и помогна за промяната на възприемането на тази малцинствена група в своята родина Грузия."

Самият Кашия, който вече играе в МЛС за Сан Хосе Ърткуейкс, заяви, че никога не е съжалил, че е носил специалната капитанска лента.

"Вярвам в равноправието на всички, независимо в какво вярваме, кого обичаме или какви сте", споделя 31-годишният футболист.

Грузинецът ще получи наградата си по време на жребия за груповата фаза на Шампионска лига в Монако на 30 август.