Европейската футболна централа УЕФА обмисля възможността да премести двубоя за Суперкупата на Европа извън територията на Стария континент.

Срещата противопоставя носителя на трофея в Шампионската лига и този в Лига Европа и обикновено се провежда в началото на август.

Шефовете на европейския футбол смятат, че двубоят може да се играе извън пределите на Европа, тъй като по това време много от топклубовете провеждат своите предсезонни подготовки в САЩ, Азия или Австралия.

Друга причина, разбира се, е финансовото облагодетелстване за клубовете и организаторите на срещата, което би дошло от телевизионни и рекламни права.

В последното си издание двубоят противопостави Реал Мадрид и Атлетико Мадрид (2:4) в естонската столица Талин.

През 2019 година мачът ще се проведе в Истанбул.

По-рано УЕФА отхвърли спекулациите, че финал в Шампионската лига може да се състои в Ню Йорк. В началото на века двубоят бе провеждан неизменно на "Стад Луи II" в Монте Карло, но след това градове домакини бяха още Прага, Кардиф, Тбилиси, Тронхайм и Скопие.

Двубоят за Суперкупата на Испания през 2018 година също се проведе извън пределите на местната територията, след като Барселона и Севиля се срещнаха в мароканския град Танжер.

В последните десет години пък срещата между шампиона на Италия и носителя на Купата на да пъти се проведе в Катар и четири пъти в Китай.