Европейската футболна централа УЕФА потвърди провеждането на новосъздадения турнир за националните отбори – Купа на нациите. Надпреварата ще се проведе за първи път през 2018-а година като целта ѝ е да замени контролните мачове, които често са безсмислени и считани за досадно задължение.

Всяка държава, в това число и България, ще изиграе по 6 мача в новия турнир. В него 52-те страни членки на УЕФА ще бъдат разпределени в 4 дивизия спрямо мястото си в ранглистата като всяка дивизия ще се състои от 4 група с по 3 или 4 отбора.

Победителите от четирите групи в дивизия А, която ще бъде попълнена от най-добрите европейски отбори, ще играят полуфинали и финал през юни 2019-а, за да определят първият шампион в Купата на нациите. Допълнителен бонус за полуфиналистите ще бъде, че те автоматично ще се класират за финалите на Евро 2020, което пък ще се проведе в 13 различни европейски държави.

„Ключовият двигател на Лигата на нациите е спортната интеграция, тъй като членовете асоциации, треньорите, играчите и привържениците все повече усещат, че приятелските мачове не предоставят адекватно спортно съперничество“, споделя УЕФА в изявление.

„В допълнение, турнирът ще помогне на УЕФА да постигнем поставената цел за подобряване на качеството и позицията на международния футбол, докато поддържа баланса между клубния и международния футбол.“

„Турнирът ще определя шампион на Лигата на нациите на всяка нечетна година, позволявайки на всички нации да играят конкурентно на тяхното ниво.“