Водещите европейски клубове постигнаха договорка с УЕФА за 3-годишно отлагане на новите финансови правила, които целят намаляване на задлъжнялостта във футбола, съобщи Карл-Хайнц Румениге.

Румениге, президент на Европейската асоциация на клубовете (ЕАК) и изпълнителен директор на германския гранд Байерн (Мюнхен), заяви, че са убедили УЕФА да въведе новите разпоредби от 2015 година, а не от 2012 година, както беше планирано първоначално.

В този допълнителен тригодишен период отборите ще имат възможност да си гарантират, че отговарят на новото правило за финансов Феър плей, което ще им позволи да участват в Шампионската лига и в Лига Европа.

Както е известно, УЕФА реши да наложи ново правило за финансиране, според което се забранява на клубовете да харчат повече средства от получените от чисто футболни дейности като продажба на билети, приходи от спонсорски договори и телевизионни права.

Представителите на 92 клуба на Генералната асамблея в Манчестър на ЕАК също така се разбраха броят на професионалните футболисти в даден състав да бъде ограничен на 25, като в това число не влизат играчите под 21 години.