Независимо дали гледате Евро 2008 на стадиона или у дома пред телевизора, няма да ви е необходим калкулатор под ръка, тъй като официалният сайт на шампионата вече изчисли всички възможни изходи от четирите групи. Последните, трети двубои от групите са с един и същи начален час – 21.45, а ето и вероятностите на всеки тим да продължи напред.

Група А (неделя)

Швейцария (0 точки, отпаднал) срещу Португалия (6т., победител в групата); Турция (3т.) срещу Чехия (3т.)

Португалия спечели първо място в групата, а Швейцария ще остане на четвърто място, преди срещата между двата тима. Фокусът пада върху другия мач между Чехия и Турция в Женева. След инкасирани победа и загуба, двата тима са равни на второто място в група А, както и по всички показатели. Затова, ако завършат наравно в 90 минути тази вечер, правилата на УЕФА отреждат победителя да се излъчи с дузпи.

Група В (понеделник)

Полша (1) срещу Хърватия (6, победител); Австрия (1) срещу Германия (3)

Хърватия със сигурност е първи в групата, така че вече чака Чехия или Турция на 20 юни във Виена. Германия, Австрия и Полша обаче все още имат шанс да се класират за четвъртфинал срещу Португалия. И равенство срещу Австрия ще бъде достатъчно на Германия, тъй като Бундестимът е с по-добри показатели от Полша. Ако Австрия победи – продължава, освен ако Полша не бие Хърватия с достатъчно голяма разлика, за да задмине австрийците.

Ако Австрия и Полша завършат с равен брой точки на второто място, а головата разлика и вкараните попадения са по равно, той тогава ще се вземе коефициент от последните два квалификационни цикъла. Полша превъзхожда в този аспект с коефициент 2.167 срещу само 1.500, тъй като Австрия не е играла квалификации за Евро 2008.

Група С (вторник)

Холандия (6т, победител) срещу Румъния (2т); Франция (1) срещу Италия (1)

Първото място и в тази група вече е определено за Холандия, а вторият към момента Румъния ще се присъедини към тях, ако постигне победа в директния двубой в Берн. Ако Румъния завърши наравно с Холандия, или загуби, тогава Франция и Италия могат да се класират с победа в сблъсъка помежду си в Цюрих. Само успех може да класира Франция.

Ако Румъния загуби, а Италия и Франция завършат наравно, Италия ще продължи, тъй като има повече отбелязани голове в мачовете с участието на Румъния и Франция.

Ако Румъния загуби с един, два или три гола, само не с 0:3, а Италия и Франция завършат 0:0, северните ни съседи ще се класират, тъй като ще са с равни показатели с Италия, но ще имат по-добра цялостна голова разлика.

Ако Румъния загуби с четири или повече гола, а другият мач завърши 0:0, Италия ще продължи, вече с по-добра голова разлика.

Ако Румъния загуби с 0:3, а другият мач завърши 0:0, Италия и Румъния ще се изправят пред коефициента, който ще отсъди в полза на Италия – 2.364 срещу 2.250.

Група D (сряда)

Гърция (0т, отпаднал) срещу Испания (6т, победител); Русия (3т) срещу Швеция (3т)

Испания стана четвъртият четвъртфиналист, след победата над Швеция с 2:1, и успеха на Русия над Гърция с 1:0. Европейският шампион бе изхвърлен рано-рано от надпреварата, като сега за второто място се борят Русия и Швеция. Двата тима се срещат в директен сблъсък в Инсбрук.

Швеция има по-добра голова разлика, така че и равенство ще класира отбора за среща с Холандия на четвъртфинал. Русия се нуждае от задължителна победа, ако иска да продължи напред.

Без значение при какъв резултат приключи мачът между Испания и Гърция в Залцбург, испанците ще играят на 22 юни във Виена с втория от група С.