Отборът на Тунис победи Южна Африка с 3:1 в своя втори мач от груповата фаза на турнира за Купата на Африканските нации.

Сметките показват, че по този начин тунизийците на практика почти сигурно класират себе си, както и Ангола в елиминационната фаза на турнира. По-рано днес Ангола победи Сенегал също с 3:1. По този начин двата отбора имат по 4 точки, а Сенегал и ЮАР са с актив от една точка. В последния кръг от груповата фаза един срещу друг ще играят Тунис и Ангола и едно равенство ще класира и двата отбора напред.

Двубоят срещу ЮАР бе сравнително лесен за тунизийците, след като след първите 45 минути те водеха с 3:0.

Тунис наложи своето преимущество още от самото начало на двубоя и стигна до първия гол в 8-мата минута. Негов автор бе Франсилейдо Дос Сантос.

След гола символичните домакини продължиха със своя натиск и в 31-вата минута стигнаха до нов гол чрез Бен Саада. Само 180 секунди по-късно пък Дос Сантос вкара втория си гол в срещата и по този начин направи преднината на Тунис класическа.

След почивката ЮАР опита да се върне в срещата, но достигна единствено до почетно попадение три минути преди края на редовното време. Негов автор стана Катлего Мпфела, като главна заслуга за попадението имаше звездата на ЮАР Стивън Пиенаар.