Тази нощ е времето за „финала преди финала”, както гласи изтърканото клише. Тази нощ футболните синоптици прогнозират истинска вихрушка от емоции, страст и майсторство с топка в крака. Защото тази нощ е времето за първия полуфинал в Копа Америка за 2019 година, а мачът не можеше да бъде по-епичен – Бразилия срещу Аржентина.

Най-голямото зрелище в южноамериканския футбол стартира в 3,30 часа българско време и според мнозина ще излъчи почти сигурния следващ шампион на турнира. Дори и да се абстрахираме от този факт, залогът в добре известното футболно съперничество винаги е налице

Напрежението върху бразилците не е никак малко, защото „селесао” има да защитава реноме. Всеки път, когато страната приема най-големия турнир в Латинска Америка, титлата неизменно остава у дома. Ефектите от него бяха видни при нулевите ремита срещу Венецуела и в четвъртфиналите срещу Парагвай, но няма съмнение, че отборът на Тите играе най-впечатляващия футбол на турнира. Дотук Бразилия има 8 отбелязани гола и нито един допуснат, което ги прави едновременно тима с най-силната атака и най-добрата защита. И ако 5 от тези попадения дойдоха в груповата фаза срещу Перу (друг потенциален финалист, между другото), то солидната защита явно е основната, на която Тите залага.

От март насам Бразилия не е допускал попадения, а в 14-те си мача след отпадането на Мондиал 2018 инкасираните голове са само 2.

Лаутаро Мартинес

източник: Gulliver/Getty Images

От друга страна обаче Аржентина разполага с най-подходящите играчи за разбиване на подобен защитен вал. Бразилия може и да вярва, че 12 години без трофей от Копа Америка са твърде много, но „гаучосите” чакат от вече далечната 1993 година. Тази суша звучи още по-впечатляващо на фона, че в четири от последните 5 издания на турнира аржентинците стигаха до финала.

До днес се дискутира факта, че една от най-големите звезди за всички времена в лицето на Лионел Меси все така си остава без трофей на международната сцена. Началото в Копа Америка не беше най-обещаващото и имаше сериозна опасност Аржентина да отпадне още в груповата фаза. Все пак победа с 2:0 над Катар в последния мач ги прати в елиминациите, където Венецуела беше преодолян със същия резултат. Всъщност Меси и компания бяха единственият четвъртфиналист, който спечели мача си в редовно време, тъй като и трите други срещи завършиха при 0:0 и бяха решени след изпълнения на дузпи.

Бразилия

източник: Gulliver/Getty Images

За предстоящата класика Бразилия може би ще може да разчита на нападателя Ричарлисон, който пропусна елиминацията срещу Парагвай, но вече тренира пълноценно. Съмнения витаят около шансовете на Филипе Луис (заменен на почивката в предния мач) и Фернандиньо, който за последно игра в груповата фаза. Не е изключено и тази вечер „селесао” да излезе с двама нападатели в лицето на Роберто Фирмино и Габриел Жезус.

Аржентина, от своя страна, няма нови контузии, за които да се тревожи. Голямата въпросителна пред селекционера Лионел Скалони е свързана с халфа Джовани Ло Селсо и дали трябва да е титуляр, след като срещу Венецуела се появи от пейката и отбеляза. Иначе головият талисман Лаутаро Мартинес, който беше точен в последните 2 мача на „гаучосите”, изглежда орисан да стартира от първата минута. Най-вероятно той ще си партнира с Лео Меси и Серхио Агуеро в атака, което навежда на мисълта, че Пауло Дибала и Анхел Ди Мария отново може да не са сред титулярите.

Аржентина и Бразилия не се бяха срещали от 2007 година насам, когато играха финал в Копа Америка. Бразилците спечелиха онзи мач с 3:0, като Дани Алвеш – част от отбора и в момента – беше сред голмайсторите.

„Селесао” няма загуба в последните 4 пъти, когато игра срещу Аржентина в турнира, докато „гаучосите” за последно надвиха големия враг (чрез дузпи) през споменатата вече 1993 година.