В руската Премиер лига става все по-завързано, завъртяно, тепърва предстоят да се случват много футболни салта, ще се обмръщат позиции, едни ще падат, други ще вървят без грешка.

Но е факт, че след изиграването на първия дял, което се случи миналата седмица, къде изненадващо, къде закономерно, начело продължава да стои московски тим. Е, да, всъщност това не е никак изненадващо, освен ако той не се казва Локомотив. Това вече е определена сензация. Още повече при наличието на крайно амбицираните този сезон тимаве на Зенит, ЦСКА и настоящия шампион Спартак. Днес ще бъде любопитен ден, има цели три мача в ефира, а в два от тях участват почти всички от споменатите отбори.

Голямото дерби на кръга е от 15.30 часа и ще върви пряко в ефира на MTel Sport2, със специално студио преди това. Локомотив посреща на своята „РЖД Арена“ ЦСКА в лют спор, чрез който трябва да отстоява първото си място в класирането. Железничарите имат сравнително уютната преднина от три точки пред преследвача Зенит, но тя може лесно да бъде стопена, дори и само при загуба днес от армейците. Гостуващия тим на Виктор Гончаренко е във всичко друго, но не и в добра серия. Само едничка победа от последните пет мача, твърде неочаквана загуба миналата седмица от Арсенал Тула и объркващо разменени победи като гост при двата пордни мача с Базел от груповата фаза на Шампионската лига. Там руснаци и швейцарци са се вкопчили в люта битка за заветното второ място – ясно е, че първото ще е за Манчестър Юнайтeд, а последното за Бенфика, така че вероятно и тази жизненоважна борба отнева в известна степен от силите на московчани в шампионата на Премиер лигата. Но в подобни дербита, като идващото с Локомотив се предоставя великолепен шанс хем да биеш, хем да не позволиш на конкурент да трупа точки. ЦСКА иска да е първи и именно мачове като този вчието навечерие сме трябва да докажат подобна амбиция.

От 18.00 Спартак Москва пък посреща Уфа, след две поредни шампионатни равенства, дори срещу по-слаби съперници от предстоящия. Ако шампионите си бяха взели победи срещу Ростов и Амкар, то с допълнителните точки, щяха да бъдат в подножието на призовата тройка. Сега явно ще трябват повече време и най-вече усилия, поне за тази първоначална цел. Ясно е, че след преполовявянето на мачовете, защитата на титлата от страна на спартаковци вече изглежда като химера. Отборът от Уфа пък няма загуба в последните пет кръга и се намира на изключително престижното за него седмо място, всъщност само на точица именно след Спартак. Което подсказва пълния с неизвестностти характер и изход на двубоя. Той също ще върви в ефира на MTel Sport2.

А като прелюдия на руската футболна неделя, в ранната неделна сутрин от 10.00 може да проследите и СКА Хабаровски срещу Арсенал Тула. На стадион „В.И.Ленин“ домакините ще опитат да се отлепят от последното място срещу отбор, който доскоро им беше съсед в класирането, но Арсенал направи няколко добри игри, взе победи и вече почти се е настанил в златната среда на класирането.