На световното първенство в ЮАР прави впечатление, че три южноамерикански тима играят много красив и атакуващ футбол. Още по-интересното е, че и трите национални отбора са водени от аржентинци.

И докато за селекционера на гаучосите Диего Армандо Марадано всичко е изписано, то другите двама – Марсело Биелса (Чили) и Херардо Мартино (Парагвай) определено остават в сянка, но може би точно сега е настъпил техният момент, за да направят нещо голямо.

Воденият от Биелса отбор на Чили в първите два мача на световното първенство в ЮАР демонстрира тотална футболна доминация от първите минути на своите мачове. Хондурас със сигурност не е мерило, а Швейцария остана рано-рано с човек по-малко на терена, но Чили игра така, че да хване окото на неутралния зрител и да го спечели на своя страна. Чилийците не блестят с големи звезди, а освен атакуващ футбол показаха и тактически дисциплинирана защита, която все още не е допуснала попадение в ЮАР.

Лудия, както е прякорът на Биелса е изградил много добра сплав и отборът му заслужава да продължи на осминафиналите, но пред Чили предстои много важно изпитание, а именно мачът с Испания. В тази среща вече ще си проличи дали южноамериканците са готови за подвиг.

Прякорът на Биелса е Лудия, защото селекционерът на Чили е страстен колекционер на видео материали, които включват изявите на неговите футболисти. Марсело води Аржентина през периода от 1998 до 2004 година. Тогава още повече проличава неговият луд характер. Аржентинският специалист прави нещо много иновативно във футбола, след като разделя футболистите да тренират по постове и те не се засичат едновременно на една тренировка. Бившият капитан на Аржентина Роберто Аяла, който е неизменна част от състава на Биелса заявява: „Никога не сме се виждали с нападателите, халфовете или вратарите на една тренировка, защото всеки се подготвяше по различно време. Той е новатор и един от хората, от които съм научил най-много в моята кариера.” Малко известен е фактът, че Биелса заедно със своите помощници са гледали плътно две седмици видео материали на определена група футболисти преди да изберат точно тези, които в момента са на световното.

Далеч по-спокоен и уравновесен изглежда селекционерът на Парагвай Херардо Мартино, но и той прави чудеса начело на „гуараните”. Аржентинският селекционер води Парагвай от 2007 година, когато поема отбора два месеца преди Копа Америка, а в края на година е обявен за най-добрият треньор в Южна Америка.

В квалификациите за световното първенство в зона Южна Америка Парагвай дълго време бе лидер, а накрая завърши на трето място само на една точка от първия Бразилия, като отборът записа победа срещу „кариоките” и равен и победа срещу Аржентина.

„Гуараните” играят стабилно в халфовата линия и много бърз атакуващ футбол. В момента 47-годишният специалист Херардо Мартино е истинска футболна икона в Парагвай.

Херардо Мартино определено няма известността нито на Биелса, нито пък на Марадона. Върхът в треньорската му кариера е именно сега. Срещу слабия отбор на Италия Парагвай показа, че има качествата да направи нещо запомнящо се на това световно и предизивкателствата за тима воден от Херардо Мартино изглежда ще започнат от осминафиналите.

Бразилската, холандската и италианската треньорска школа имат далеч по-голямо реноме от аржентинската, но изглежда нещата се променят, защото в ЮАР на дневен ред са имената на Диего Армандо Марадона, Марсело Биелса и Херардо Мартино. Чили и Парагвай трудно ще стигнат до полуфиналите, но с красивата игра, която показват заслужават да останат по-дълго на световното, а за гаучосите само Бог и Марадона знаят докъде ще стигнат.