Китайската полиция е арестувала трима от водещите футболни съдии в страната по подозрение, че са участвали в група за уреждане на мачове. Сред тримата е и рефер на ФИФА, включен в ранглистата за Световното първенство в Япония и Република Корея през 2002-а година. Списъкът се оглавява именно от въпросния съдия Лю Цзън, който освен мачове на Световно първенство, световни квалификации, най-редовно ръководил и двубои от финалите на турнира за Купата на Азия.

Преди да се откаже от футбола през 2005-а година Лю Цзън е ръководил повече от 200 мача в китайската Суперлига.

Другият заподозрян е Хуан Цзънчжъ, който миналата година беше номиниран за най-добър съдия в Китайската Суперлига. Третият рефер е Чжоу Вейсън, който се отказал от футболното съдийство през 2004-а година, но има в досието си осеммесечно наказание заради лошо представяне по терените.

Президентът на Китайската футболна асоциация Вей Ди потвърди информацията пред вестник Чайна Дейли, но отказа да даде повече подробности по разследването на тримата заподозрени рефери.

"Наистина съм шокиран и то от факта, че съдия като Лю Цзън, който беше едно от лицата на китайския футбол, е в този списък. Без съмнение той е най-добрият ни съдия изобщо, но явно моралът му подлежи на сериозна преоценка”, каза още шефът на китайския футбол.

Вей Ди е отрече, че първенството на Китай ще бъде отложено заради разследванията на полицията. Мачовете започват на 27-и март, а 20 процента от съдиите в Лигата ще бъдат нови тази година.