Най-малко трима души са убити и 24 са ранени при "стрелба от радост" в събота вечер в Ирак след победата на националния отбор на страната над Обединените Арабски Емирства в турнира по футбол за купата на Азия в Катар, съобщи днес на агенция Франс прес служител от полицията.

В събота Ирак победи Обединените Арабски Емирства с 1:0 с автогол на защитника Валид Абас след центриране на капитана на иракския национален отбор Юне Махмуд. Този гол в 93-та минута предизвика в редица градове на Ирак концерт от празнична стрелбас пистолети и автоматично оръжие. Тези "изстрели на радостта" са причинили смъртта на най-малко трима души и 10 са ранени в провинция Дияла, 11 са ранени в Багдад и трима са ранени в Киркук.

През декември правителството на Ирак поиска от службите за сигурност да се намесват срещу личностите, които използват своето оръжие, за да празнуват победите на националния отбор на Ирак по футбол и в комюнике поиска "иракчани да се радват по цивилизован начин".

"В събота полицаите и военните бяха първите, които стреляха във въздуха от радост", разкри пред агенция Франс прес служител от полицията, пожелал анонимност.