Треньорът на южноафриканския Мамелъди Съндаунс – Питсо Мосимане призна, че вече е започнал да копира усилено техниките и тактиките, които европейския клубен шампион Ливърпул използва при изпълненията на странични хвърляния.

Миналия сезон стана ясно, че мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп е ангажирал специализиран треньор, който да обучава тима как да се представя по-добре при хвърлянето на тъчове. Германецът не се поколеба да признае, че отначало бил скептично настроен към идеята, но впоследствие коренно променил мнението си.

Съндаунс все още не могат да ангажират подобен специалист, но пък нищо не им пречи подробно да разучават начина и техниките, с които в Ливърпул подхождат към един често пренебрегван епизод от играта. „Бразилците” имаха проблем именно с отбраната при тъчове в двубоя си срещу Марицбург през уикенда, но Мосимане вярва, че неговите играчи вече са значително напреднали в своите изпълнения.

„Изучавах много усърдно, за да видя какво се случва, как го правят те (Ливърпул – б.р.). Проучих тъчовете на Ливърпул и в защитен, и атакуващ аспект”, коментира специалистът.

„Знаете ли какво прави Клоп? Той им предоставя опции къде да хвърлят топката. Ние копирахме част от елементите. Казвам ви го направо. Само проверете нашите тъчове. Прецених, че така можем да изнасяме топката, а после заливаме противника с тъчове. Научихме се да печелим и тъчовете на съперника. Копирахме това и то ни помогна. Клоп е накарал своите момчета да не мислят просто за силното хвърляне. То не помага, защото Мохамед Салах и Садио Мане не са високи момчета”, добави Мосимане.