Треньорът на националния отбор по футбол на Армения Йън Портърфийлд е болен от рак, съобщава самият той в комюнике за медиите. „В последните дни не се чувствах добре. Прегледите в болницата показаха, че имам рак на дебелото черво. Лекарите са настроени оптимистично, но настояват да ми бъде направена операция колкото може по-скоро. При това положение в следващите няколко седмици аз няма да мога да работя, но съм изпълнен с решимост да се върна на поста си възможно най-рано”, казва в изявлението си Портърфийлд.

61-годишният Йън Портърфийлд е водил отборите на Родъръм, Адърдийн, Шефийлд Юнайтед, Рединг, бил е и помощник треньор в Челси. Именно в Абърдийн той става и последният мениджър, заменил сър Алекс Фъргюсън, в далечната 1986 година. Портърфийлд ще бъде запомнен и като първият мениджър, уволнен след създаването на Висшата лига на Англия, от Челси.

Шотландецът е бил национален селекционер на Замбия, Саудитска Арабия и Зимбабве.

През 1996 година той е помощник в Болтън, но заради обвинение в шофиране пиян, той е уволнен и отново заминава в чужбина, където води Оман и Тринидад и Тобаго.

През 2003 година вече е в Корея в тима на Бусан, който напуска три години по-късно, за да поеме арменския национален отбор през август 2006.