Ужасна трагедия сполетя румънския футбол. Юношеският национален вратар Александру Ятан почина по време на тренировка на своя клубен отбор Дунарея (Гюргеву) в сряда вечерта, след като бе ударен силно в корема с топка.

По средата на фаталното занимание съотборникът на Ятан, Ивашча решил да бие дузпа. Силният му удар обаче попаднал точно в корема на младия вратар, след което топката се върнала в Ивашча, който нанесъл нов удар, при който 19-годишният страж се ударил в гредата.

Докато съотборникът му отивал към него, талантът припаднал. Масажистите на отбора се втурнали към Ятан, за да му окажат първа помощ, но това не помогнало. Линейката също дошла на мига, тъй като местната болница е само на 500 метра от стадиона. По пътя към нея обаче Ятан починал.

„Ятан пазеше дузпа, топката го удари в корема. Линейката дойде веднага, но не можеше да направи нищо”, заяви шокираният директор на Дунарея Марин Барбу.

Александру Ятан бе един от най-обещаващите вратари в Румъния. Малко преди да загине, той бе купен от елитния Астра Плоещ, където щеше да играе през новия сезон.

През май Ятан взе участие в мачовете на юношеския национален отбор на Румъния от квалификациите за Европейско първенство.