Бившият национал на Замбия - Филемон Мулала е намерен мъртъв от съпругата си в дома им в Република Южна Африка. Най-вероятно той е бил разкъсан от собствените си кучета. 60-годишният Мулала имал три песа. Трагедията се е случила на 7 януари в Лихтенбург, където живее семейството. 
 
Говорителят на полицията Сам Цуланяне обясни какво е станало във фаталния ден.
 
„Съпругата не е проверила какво се случва, когато кучетата са започнали да лаят силно, тъй като къщата им се намира на оживена улица и кучетата често лаят по минувачите и колите. След известно време обаче тя е излязла да го търси и го е видяла неподвижен в градината“, каза Цуланяне.
 
По време на инцидента е имало проблем с електричеството, а инцидентът е установен, когато електричеството е било възстановено.
 
По време на кариерата си Мулала игра за най-големите южноафрикански клубове - Кайзер Чийфс и Кейптаун Спърс, както и за замбийския Муфулира Уондърърс. Има и шест мача и 3 гола за националния отбор на Замбия. Два от тях са в полуфинала на един от най-престижните турнири в Африк, който Замбия печели през 1984 г. за първи път и оттогава има статут на национален герой.