Има подобна поговорка в българската традиция – „Трети път – майка и баща!“ От векове насам старите хора са пожелавали по този начин, най-вече при трудни опити някоя мома да зачене са ползвали този израз. И явно поговорката е устояла теста на времето, тъй като след като е била изричана – чудото или по-скоро увереността, че нещото ще се случи – то се е случвало!

Е така и днес - не стана няколко кръга в аванс, не стана и предишния, предпоследен кръг. Но днес, в последния – Фейенорд ще стане шампион на Холандия! Или си късаме дипломите! Не съм сигурен това последното дали е официална поговорка?

Миналият уикенд тимът от Ротердам изживя някакъв пре-шампионски синдром. Усещайки така дълго чаканата титла, играчите на Джовани ван Бронкхорст сякаш получиха някакъв психологически блокаж и решиха да подложат на сериозен тест и нервите на своите фенове. Мач срещу отдавна излезлия във ваканция тим на Екселсиор завърши с шокиращата загуба 0:3. И след като по същото време логично Аякс разби своя опонент Го Ахед Ийгълс то в днешния последен шампионатен следобед в Холандия имаме ситуация от една-единствена точка преднина за Фейенорд пред Аякс. Който между другото в целия този шампионски зор успя да свърши и една друга важна работа – да се класира на финал в турнира за Лига Европа, възприето от специалистите като голямото европейско завръщане!

Днес ситуацията е обърната – Аякс ще гостува на Вилем II, а Фейенорд домакинства на Хераклес. Разликата е, че противника има все пак някакъв минимален, математически шанс при стечение на обстоятелствата в цели два други мача да попадне в зоната на предстоящите допълнителни плейофи за разпределение на местата за Лига Европа. Но това едва ли е притеснително за Фейенорд. Определено по-големия проблем пред Джио е неговия собствен отбор – настроението, изплъзнатия момент миналата седмица, надвисналия страх от тотален провал, който би запокитил ротердамци дълго време напред пък извън играта. Няма как да изпуснете цялото това напрежение, равносилно на истинско футболно зрелище – прякото предаване на мача стартира от 15.30 в ефира на Mtel Sport 1, с коментарно студио преди и след мача. В дългия футболен уикенд, през който бяха коронясани доста шампиони в Европа – от Челси до Бенфика, днес се очаква нова солидна порция. А вече нееднократно стана дума, че тазгодишния Фейенодр напълно заслужава да попълни тази почетна група. С присъствие на върха от самото начало, с добра и резултатна игра. И само с един шокиращ срив...миналата неделя. Ами ако Аякс бе взел дербито с ПСВ само седмица по-рано? Това би дало пълен обрат на шампионата. Което обаче днес е вече само една минала хипотеза. Реалноста днес, предстоящия неделен следобед сочи все пак старата българска поговорка отново да успее в пророчеството си: този път титлата няма да мръдне от Ротердам! На своя стадион Фейенорд трябва да стане шампион. Просто всякаква футболна логика сочи точно това!

А вие не пропускайте този момент – след 15.30 пряко по Mtel Sport 1. Не го пропускайте защото не се случва много често. Веднъж на има-няма...двайсетина години.