Българският национал Александър Тонев може да си отдъхне, след като от днес вече официално не държи рекорда за най-дълго наказание в модерната история на шотландския футбол. Незавидната „чест” вече се пада на 19-годишния нападател Кевин О’Хара от Фолкърк, който днес бе наказан за 8 мача.

Причината за санкцията, наложена на играча от втородивизионния тим, е повече от любопитна. Мнозина анализатори в Шотландия считат размера на наказанието за напълно заслужено, след като в горещото дерби срещу Дънфърмлин младокът се подигра грубо със зрението на Дийн Шийлс. Полузащитникът е известен с това, че през 2006 година се подложи на операция за отстраняване на дясното му око вследствие на домашен инцидент, увредил зрителния орган още докато Шийлс е бил 8-годишен.

Вчера О’Хара бе изправен пред дисциплинарен трибунал и обвинен в „крайно неприлично поведение”. Младият играч призна вината си и бе съпроводен от представители на своя клуб, откъдето все още не коментират дали ще обжалват размера на наказанието.

То бие като дължина наложеното на Александър Тонев (7 мача) през 2014 година.  Скандалът около българския национал, тогава играч на Селтик, се вихри доста дълго време, преди местната футболна асоциация в крайна сметка да го намери за виновен в това, че е обиждал на расистка основа крайния защитник на Абърдийн Шей Логан.