Старата максима повелява “Моят дом е моята крепост”. Във футбола ролята на крепост изпълнява стадионът, на който всяка седмица стотици хиляди фенове хвърлят емоциите си и оставят сърцата си в името на победата на любимия отбор.

Крепост, която от време на време бива смълчана и на колене, но никога покорена. Разбира се, крепостта е съставанена от тухли, в които единственото неуморните фенове биха могли да влеят капка по капка живот.

След близо 52-годишна история “Висенте Калдерон” ще бъде сринат със земята, а Атлетико Мадрид вече играе на чисто новия си, супермодерен стадион “Уанда Метрополитано”. “Дюшекчиите” може и да смениха местообитанието си, но верните им поддръжници ги последваха и може би биха го сторили и на край света.

Някои от най-обичаните футболни клубове разчитат на преустройство на своите стадиони, чиято история не биха искали да затрият с лека ръка. Например Тотнъм в момента изгражда отначало своя “Уайт Харт Лейн”, след като в края на миналия сезон на Висшата лига бе сложен официално неговият край.

Испанското издание AS е събрало в една класация топ 10 на най-иновативните проекти за стадионите на бъдещето.

Вижте как ще изглеждат новите придобивки на част от футболните грандове:

"Стамфорд Бридж" - очаква се преустройството на новия дом на Челси да бъде завършено до 2023 година.

Ето как ще излглежда новото бижу на Тотнъм. "Уайт Харт Лейн" ще бъде готов до началото на сезон 2018/19. В момента "шпорите" играят домакинските си мачове на "Уембли".

"Стадио дела Рома" - "римските вълци" най-после ще се радват на своя собствена крепост. В момента те делят "Стадио Олимпико" заедно с градския съперник "Лацио". Очаква се новото съоръжение с капацитет 56 хиляди места да бъде готово до началото на сезон 2020/21.

Реал Мадрид смята да започне работа по обновяването на "Сантиаго Бернабеу" през 2018 година.

Барселона представи своя мащабен проект за реконструкция на "Камп Ноу". Трансформация ще претърпят още залата "Палау Блауграна" и по-малкия стадион "Мини Естади", на който сега се подвизават женския и втория тим на Барса.

В дома на Ливърпул "Анфийлд" вече текат ремонтни дейности, които целят да увеличат местата. Реформацията на съоръжението започна през лятото на 2016-а и ще завърши през 2019 година.

Все още няма подробна информация за това кога ще претърпи своята промяна стадиона на Селта “Балаидос”, но ви представяме проект за това как ще изглежда:

Това ще представлява и новото бижу на Реал Сосиедад – преустроеният “Аноета”:

Ремонтните дейности по “Местая” ще продължат съвсем скоро след като бяха стопирани през 2009 година. През 2018-а отново ще започне работа по подновяването на новия дом на Валенсия.

Новият национален стадион на Белгия ще бъде издигнат само на 1 километър от старото съоражение – “Крал Балдуин”. Освен националния отбор, на него домакинските си мачове ще играе и Андерлехт.