Френската футболна легенда Тиери Анри, който е свързан с американската Мейджър-лига и като футболист, и като треньор, има интерес да поеме националния отбор на САЩ, съобщи телевизия ESPN.

45-годишният в момента Анри, който има 123 мача и 51 гола за националния отбор на Франция в периода 1997-2001 година, е играл на четири Световни първенства. На клубно ниво е носил екипите на Монако, Ювентус, Арсенал и Барселона, преди да премине в Ню Йорк Ред Булс в Америка. Там игра четири сезона – от 2010-а до 2014-а година, в които записа 122 мача.

През 2019-а година той беше назначен за наставник на канадския Монреал Импакт, а година по-късно ги класира за плейофите. Но през 2021-а година напусна и се установи в Англия, след като се оказа, че семейството му не може да пътува постоянно при него заради КОВИД-ограниченията. В рамките на два сезона под негово ръководство Монреал записа 20 победи, 7 равенства и претърпя 30 поражения.

Анри за последно влезе в медийното внимание като помощник-треньор на националния отбор на Белгия, но напусна и тази работа след Световното първенство.

Националният отбор на САЩ е без треньор в момента, след като договорът на Грег Берхалтер изтече в края на календарната 2022-а година. Той се замеси в разправии със семейството на Джовани Рейна, а също така беше обвинен и в насилие преди 30 години над съпругата си, с която тогава са били просто гаджета. В последствие те създават семейство и до момента вече 25 години са заедно.

Беше ясно, че той няма как да получи нов договор, но Футболната федерация на САЩ не бърза с назначението на негов наследник. За момента Антъни Хъдзън изпълнява ролята на временен треньор и ако се стигне до някакви задължения, то той ще носи отговорност.

 

БТА / Автор: Атанас Василев