Тиери Анри обяви официално края на кариерата си. Французинът игра 20 години и премина през отборите на Монако, Ювентус, Арсенал, Барселона и Ню Йорк Ред Булс.

Анри описа своята кариера като едно „невероятно пътуване“.

37-годишният французин не пропусна да поздрави своите почитатели чрез страницата си в социалната мрежа „Facebook“.

Тиери Анри ще се завърне в Лондон и ще стане коментатор за „Sky Sports“.

Той стартира кариерата си в Монако и игра за монегаските в периода 1994–1999. След това той премина в Арсенал, после в Барселона. От юли 2010 г. до началото на декември тази година Анри бе играч на Ню Йорк Ред Булс. Договорът му с американския клуб изтече и той реши да не го подновява.

"След 20 години игра взех решение да напусна професионалния футбол. Прекарах едно необикновено пътешествие и искам да благодаря на всички запалянковци, на съотборниците ми в тимовете и всички хора, свързани с Монако, Ювентус, Арсенал, Ню Йорк Ред Булс и разбира се Франция", написа Тиери Анри.

С отбора на Франция той стана световен шампион през 1998 г. и спечели Европейското през 2000 г.

Най-славните години от кариерата си Анри прекара в Арсенал, където вкара 228 гола в 377 мача и се превърна в голмайстор номер 1 на лондончани за всички времена. Той беше част от тима на "непобедимите" през сезон 2003/2004, когато Арсенал стана първият и единствен засега отбор, който завършва сезона във Висшата английска лита без поражение. Анри има и 123 мача за националния отбор на Франция, като отстъпва по този показател единствено на Лилиан Тюрам. В 915 мача като професионалист Анри е реализирал 401 гола. Очаква се сега, след края на футболната му кариера, Анри да се заеме с ролята на телевизионен футболен анализатор.