Президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Тео Цванцигер ще води разследването по редовността на избора на Катар за домакин на Мондиал'2022. Задачата на 66-годишния Цванцигер, който е и член на изпълнителния комитет на ФИФА е да разбере дали е имало натиск към хората, дали гласа си за избора на малката арабска страна или всичко е било справедливо.

Комисията на Цванцигер обаче най-вероятно няма да бъде единствената, създадена по случая. Останалите шефове на подобни структури все още не са известни.

„Според мен, решението да бъде дадено Световното първенство на Катар през 2022-а година дойде под натиск, давление и убеждение на членове на Изпълнителния комитет на ФИФА, които са в близки отношения с правителството на арабската страна”, обясни германецът.

"От спортна гледна точка мисля, че изборът на Катар е доста спорен, защото климатът не предполага развиването на професионален спорт на най-високо ниво и събиране на елита на футбола там. Другата точка, която не мога да приема, е размерът на тази страна. Тя е прекалено малка и като територия, и като население, за да организира Световното първенство без притеснения”, допълни Цванцигер.