Уругвай има потенциала да спечели трета световна титла, въпреки че за постоянство не може да става и дума, смята селекционерът на южноамериканците Оскар Табарес.

„Би било утопично да се говори за постоянство на Уругвай в срещи от топ ниво”, коментира Табарес. Известният като Ел Маестро специалист допълни, че на настоящия шампионат на планетата досега са постигнати много изненадващи резултати, които футболните зрители и специалистите не са очаквали, така че всичко зависи от неговите футболисти.

Тази вечер Уругвай излиза срещу Холандия в Кейптаун в първия полуфинал на Мондиала. Южноамериканците спечелиха първия световен шампионат като домакини в Монтевидео през 1930 и шокираха света на футбола 20 години по-късно, когато победиха Бразилия насред „Маракана” във финалната среща. Оттогава най-доброто постижение на тима е полуфинал в Мексико през 1970 г. Уругвай също така игра на само 4 от последните 10 първенства.

Оскар Табарес допълни, че светът се е променил много от първата половина на миналото столетие, когато Уругвай спечели и две олимпийски титли, през 1924 и 1928 г. "За щастие, добри играчи продължават да се появяват в Уругвай, макар и рядко. В други страни има повече футболисти, отколкото на нас ни е населението”, каза Табарес.