Сръбският мениджър Деян Велкович е един от задържаните в ареста в Белгия по обвинение във финансови машинации, уреждане на мачове и измами около трансфери, а медиите в страната твърдят, че ситуацията около него се затяга с всяка изминала минута. В момента прокуратурата на Белгия подготвя няколко обвинения, за които Велкович може да получи няколко години в затвора, цитирайки източници от прокуратурата.

И докато за Моджи Баят- най-известният агент в Белгия, който е от ирански произход, нещата може и да се разминат с нещо по-малко като наказание, то за Велкович ситуацията е почти безнадеждна. Баят е обвинен и най-вероятно ще бъде "съден само за пране на пари". Обвиненията за Велкович са създаване на престъпна организация, пране на пари, корупция и подтикване към корупция. Един от директните примери е контакт със съдията Себастиен Делфериер, който е бил потърсен от Велкович.

И въпреки че въпросният съдия не е бил назначен на мача Беверен- Мехелен (един от подозрителните мачове), то това е пример какво влияние е имал сърбинът върху съдиите, от които е имал полза. Засега се проверява дали влиянието му е било в полза на спортен резултат за определени отбори или с цел печалба от залагания. Установено е, че Велкович заедно с Моджи Баят са изработили схема за изнасяне на пари от Белгия, които са били техни скрити печалби и с тях са плащали на свои играчи, за да бъде избегнато данъчно облагане.

Според изданието Voetbal24.be, Велкович има сериозна заслуга за титлата на Андерлехт през 2012-а година с някои свои нерегламентирани действия в продължение на няколко години. В момента все повече и повече негови сделки ще бъдат разследвани, в това число и на Иван Обрадович, който беше продаден от Мехелен на Андерлехт, а след това стана и национал на Сърбия. Очакванията са да бъде порверена трансферната сума, платена от Андерлехт.