Футболната федерация на Сърбия иска бившия вратар на Италия Валтер Дзенга да бъде старши треньор на националния отбор в квалификациите за Евро'2016.

"Разговаряхме с Дзенга няколко часа в събота, но все още не мога да кажа дали сме близо до сделка. Той иска да се върне в Европа и да помогне тук, но в следващите няколко седмици ще знаем дали ще можем да го назначим за национален селекционер", каза президентът на футболната федерация на Сърбия Томислав Караджич на пресконференция днес.

"Имахме страхотни оферти от няколко други нашумели чуждестранни треньори, но имаме ограничен бюджет, към които трябва да се придържаме и той ще бъде решаващ фактор, когато се взема решение в края на месеца", добави той.

Дзенга, който прекара последните четири години като треньор на клубове в Близкия изток, спечели титлата и Купата на Сърбия с Цървена звезда през 2006-а година. Върхът в кариерата му като играч е достигането до полуфиналите на Мондиал 1990 в Италия.

Временният треньор на Сърбия Любинко Друлович, който пое поста от Синиша Михайлович през февруари, след като Сърбия не успя да се класира за световното първенство в Бразилия, изглеждаше, че може да си осигури постоянен договор след убедителното представяне на тима в последните четири приятелски срещи. 

Но Караджич заяви, че иска по-опитен човек начело, въпреки че похвали Друлович, че под негово ръководство юношеския отбор по 19 години спечели титлата на европейското първенство през миналата година в Литва.

"Искаме Дзенга точно в този момент, защото пропуснахме последните две големи първенство и не можем да си позволим да не се класира за Евро 2016. Друлович е изключителен треньор и характер, но му липсва опит на най-високо ниво", заяви още Караджич.