Семейството на Виктор Коваленко е в Украйна, а приятел на халфа на Специя е бил убит от руски войници при опит да избяга от страната. 26-годишният украинец говори пред „Гадзета дело Спорт“ за продължаващия конфликт между страната му и Русия, чиито войски нахлуха в Украйна преди повече от месец.

В допълнение, бившият играч на Шахтьор Донецк показа снимка на безжизнено тяло пред кола в родния си град Херсон, заявявайки: "Той беше мой приятел. Криеше се пет дни, преди да се опита да избяга от страната с брат си и едно момиче. Руски войски го спряха на контролно-пропускателен пункт. Те убиха двамата братя и дори не върнаха телата им, за да ги погребат. Задържали момичето три часа. Когато я пуснали, тя избягала с писъци“.

„Ако руснаците видят кола в района, те стрелят. Не ги интересува кой е вътре, дали има цивилни, жени или мъже. Родителите ми, както много украинци, никога не биха напуснали дома си. Ако си отидат, няма да намерят нищо, когато се върнат. Руснаците ще влязат вътре и ще вземат всичко. Оставаш там и защитаваш дома и живота си. Баща ми има пушка, надява се, че няма да я използва, но е готов да го направи, за да защити себе си и семейството си", продължи Коваленко.

„Когато звънна на брат ми сутрин, след 20 секунди телефонът спира. Комуникациите са трудни. След това се опитвам да се обадя на майка ми следобед. Не мога да разбера как се справят, не разбирам дали казват истината или задържат някои неща за себе си“, продължи разстроеният полузащитник.

„Те се страхуват, че руснаците ще чуят какво казват, дори не ми изпращат снимки, страхувайки се, че телефоните им ще бъдат проверени, ако има обиск. Рожденият ми ден беше на 14 февруари. Майка ми и моят племенник (който е на 5 години) ме посетиха в Италия и се върнаха в Херсон малко преди атаката на руснаците“, завърши халфът на Специя.