Бразилският съдия Игор Беневенуто стана първият съдия на ФИФА в историята на футбола, който призна, че е гей. 41-годишният арбитър е смятан за един от най-добрите рефери в своята родина и преди година стана маждународен съдия. 
 
Беневенуто сподели, че е трябвало да живее двойнствен живот през последните две десетилетия във футбола, като същевременно изразява радостта си, че най-накрая е готов да бъде себе си. Признанието той направи пред Globoesporte в подкаст запис.
 
„Казвам се Игор Беневенуто, футболен съдия съм и съм гей. Най-накрая мога да бъда себе си, без маски и филтри. Мъжете ме привличат, но това, че съм гей, не ме прави нещо по-малко от другите. Не съм във футбола, защото искам да правя секс с всеки играч, не си търся мъж. Просто искам да бъде уважаван. Повярвайте ми, във футбола има много хомосексуалисти, но 99,9% от тях се крият – съдии, играчи, треньори. Ние се разпознаваме.
 
Футболът е спорт, с който израснах и дълбоко мразех. Не можех да понасям атмосферата, мачо културата и предразсъдъците, маскирани като игрички. За да оцелея сред кръга от деца, които винаги играеха футбол, създадох герой - маскирана версия на себе си.
 
От ранна възраст знаех, че съм гей и не можеше да има по-добро място от футбола, където да скрия сексуалността си. Но да играя, не беше осъществим дългосрочен вариант - затова избрах да стана рефер.
 
Прекарах целия си живот, жертвайки себе си, за да се защитя от физическото и емоционално насилие на хомофобията. И влязох в една от най-враждебните среди за хомосексуалист - футбола. Ето защо казвам, че мразех този спорт. 
 
От днес обаче никога повече няма да бъда една от другите версии на Игор, които създадох. Ще бъда просто Игор - гей мъж, който уважава хората и техния избор. Без маски", откровен е футболният съдия.