35 фенове на турския футболен отбор Бешикташ бяха изправени пред съда по обвинения в опит да свалят от власт президента Реджеп Ердоган по време на протестите през 2013 г.

Десетки поддръжници на отбора се събраха през Наказателния съд в Истанбул преди началото на делото. Те скандираха футболни лозунги в подкрепа на обвинените, които са членове на фен клуба на Бешикташ.

Прокуратурата обвини всички 35 заподозрени в опит да извършат преврат за свалянето на правителството на тогавашния премиер Ердоган по време на антиправителствените протести през 2013 г. Правозащитни организации смятат, че обвиненията са абсурдни и базирани на тенденциозни доказателства, като прихванати телефонни разговори и текстови съобщения, в които почти няма критики срещу кабинета.

фенове на Бешикташ

източник: БГНЕС

"Обвинението срещу феновете на Бешикташ, че са врагове на държавата, защото са участвали в публичен протест, е абсурдна пародия. Прокуратурата няма доказателства по обвиненията в опит за преврат и въобще не трябваше да се стига до съд", казва Ема Синклер-Уеб, анализатор на Турция в "Хюман Райтс Уоч".

фенове на Бешикташ

източник: БГНЕС

Прокурорите поискаха доживотни присъди за обвиняемите, които в момента не са в ареста./БГНЕС