Епидемията от новата болест свински грип, която върлува в Мексико, стана причина мачовете от първенството на страната да се играят пред празни трибуни.

Както е известно, президентът на страната Фелипе Калдерон призова сънародниците си да си стоят максимално по домовете и да избягват всякакви контакти, докато не бъде локализирана заразата.

Мексиканската футболна федерация нареди два мача да се играят без публика, като единият е в столицата Мексико Сити, където 20-милионното й население е призовавано редовно да не напуска домовете си, съобщава Българската телеграфна агенция.

Един от най-оспорваните мачове между Америка и Текос (Гуадалахара) се игра на празния 100-хиляден стадион Ацтека, като Текос спечели с 2:1 пред погледа на официалните лица и резервите, които бяха единствените зрители. Няколко души се въртяха пред стадиона, но не бяха допуснати на трибуните.

Другият мач беше между Пачука и столичният Крус Асул, който се игра също без публика. Град Пачука се намира на 55 километра от Мексико Сити и също попада в района на заразата, като тази среща беше спечелена с 3:0 от домакините.

Според последни данни загиналите от вируса на свинския грип в Мексико са 103-ма, а за 1614 има данни, че са заразени.

Министърът на здравеопазването на страната Хосе Анхел Кордоба Виялобос каза, че грипът е от "нов, различен щам и може да порази всеки".Той е мутирал от прасета, като на даден етап се е прехвърлил на хора и се предава от човек на човек.