Може би най-обичаният футболист в историята на футбола - Диего Армандо Марадона, празнува днес своя 49-и рожден ден.

Настоящият национален селекционер на Аржентина се появява на белия свят на 30 октомври 1960 година в Ланус, но израства в покрайнините на Буенос Айрес. Талантът му е забелязан още на 10-годишна възраст и той започва да тренира в Архентинос Хуниорс, където прави професионалния си дебют десет дни преди да навърши 16.

След това Марадона играе за Бока Хуниорс, Барселона, Наполи, Севиля, Нюъл’с Олд Бойс и отново за Бока Хуниорс. Дон Диего е световен шампион за юноши, а след това и за мъже, ставал е първенец на Аржентина, Испания и Италия, но трофеите и статистиката при него не са толкова важни, колкото огромната любов, която той получава от феновете.

Едва ли има спор кой е най-значимата личност за аржентинците. Полемика може да има само дали Диего Марадона е най-обичаният футболист на планетата, но милиони са убедени в това, въпреки проблемите на легендарния №10 с наркотиците, медиите, алкохола, затлъстяването и какво ли още не. Въпреки славата си, Божията ръка си остава човека от квартала, който е верен на вижданията си и никога няма да се промени, защото той е Диего Марадона.

Песните за него не могат да се преброят. Над 50 хиляди души до такава степен са доказали обичта си към Диего, че днес те празнуват Нова година. Става въпрос за поклонниците на Марадона, които основаха църква в името на Футболния Бог и днес в техните календари започва 49-ата година след рождението на Диего Марадона. Пък и не само за тях – и за светът днес е година 49-ата след рождението на Диего Армандо Марадона.