Футболният свят поиска отлагане на предстоящите избори за президент на ФИФА, след като вчера 11 високопоставени служители на централата бяха арестувани в подозрения за корупция.

Скандалът се разрасна бързо, а водещи фигури пожелаха конгресът на ФИФА д абъде отложен до изясняване на случая със задържаните.

"Изборите за президент на ФИФА трябва да се отложат, заради скандала с корупция в организацията. Смятам, че е необходимо време, за да се проучи ситуацията, а отлагането на изборите е най-логичното нещо. Това е личното ми мнение“, коментира Министърът на вътрешните работи на Франция Лоран Фабиюс.

Това поиска и Европейската футболна централа УЕФА, чрез своя президент Мишел Платини. От УЕФА заплашиха, че могат да бойкотират предстоящите избори в петък. Конкурент на настоящия президент на ФИФА Сеп Блатер е принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин.

„Тези събития показват, че корупцията е дълбоко вкоренена в културата на ФИФА. Членовете на УЕФА ще се срещнат в навечерието на конгреса на ФИФА. Европейските асоциации ще решат какви стъпки да предприемат, за да защитят името на футбола. В същото време, членовете на Изпълнителния комитет на УЕФА са убедени, че има остра нужда от смяна на властта на тази ФИФА и вярват, че конгресът на ФИФА трябва да бъде отменен и изборите да бъдат направени в рамките на следващите шест месеца“, се казва в официалното становище от УЕФА.