Испанските отбори категорично доминират за Суперкупата на Европа. Барселона (5), Реал Мадрид (4), Атлетико Мадрид (2), Валенсия (2) и Севиля (1) са спечелили общо 14 пъти Суперкупата на Европа. Реал Мадрид и Атлетико Мадрид ще се изправят в Талин, за да разпределят 15-то отличие за Испания.

За втори път в историята, след 1994 година, два отбора от един и същи град печелят двата най-значими европейски клубни трофея. Същото сториха Милан (Шампионска лига) и Интер (Купа н УЕФА) през 1994 г., но двата тима не успяха да се срещнат в двубоя за Суперкупата през онази година, тъй като през 90-те носителят на трофея от турнира за Купата на носителите на национални купи Арсенал играе в два мача с „росонерите“ (Милан печели с общ резултат 2:0).

Днес Реал може да изравни Барселона и Милан по спечелени Суперкупи на Европа – двата тима имат по 5, докато „белите“ все още са с 4. Атлетико вече е вдигал две, но едва ли ще иска да изостава от „големите риби“ в бизнеса.

Доминацията на испанските отбори в Европа през последните години е изключително сериозна. Тимовете от Испания са спечелили 21 от последните 30 отличия от Шампионска лига, Лига Европа и Суперкупата на Европа. Испанските отбори са спечелили трофея от Суперкупата на Европа в осем от последните десет години. Само през 2008 година Зенит побеждава Манчестър Юнайтед, а през 2013 година Байерн надделява над Челси. Единствено в тази два случая за последните 10 години отбори извън Испания са успявали да спечелят трофея.

В Шампионска лига доминират Реал Мадрид и Барселона, които са спечелили седем пъти трофея. В Лига Европа доминират Севиля и Атлетико Мадрид с шест отличия.

Испанските отбори (Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Валенсия и Севиля) са спечелили 14 пъти Суперкупата на Европа.

Италианските тимове (Милан, Ювентус, Парма и Лацио) са триумфирали 9 пъти с отличиети.

Английските клубове (Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Челси, Нотингам Форест и Астън Вила) са спечелили Суперкупата на Европа общо 7 пъти.

Белгийски отбори (Андерлехт и Малинас) са спечелили 3 пъти трофея, Аякс – 2 пъти, Байерн, Порто, Динамо Киев, Абърдийн, Стяуа Букурещ и Галатасарай по веднъж.

За да бъде затвърдена испанската доминация за Суперкупата на Европа, в 11 случая испански отбори (Барселона, Реал Мадрид, Севиля и Сарагоса) са били в ролята на загубили мача за трофея.

Английски отбори (Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Челси, Нотингам Форест и Арсенал) са губили мача за Суперкупата 9 пъти, германските (Байерн, Хамбургер, Вердер Бремен и Борусия Дортмунд) – 7, италианските (Милан, Сампдория и Интер) – 4, холандските (Аякс, ПСВ Айндховен и Фейенорд) – 3, Порто – 3, украинските (Динамо Киев и Шахтьор Донецк) – 2, Цървена звезда и ПСЖ – по веднъж.

Испанските финали

Финалите между испанските отбори са най-често срещаните в историята на Суперкупата на Европа. Само италианските отбори успяват да им опонират с два финала през 1993 година между Парма и Милан и през 1990 година между Сампдория и Милан. Двубоят между Реал Мадрид и Атлетико Мадрид е петият между отбори от една и съща страна в историята на състезанието и ще бъде първият сблъсък между отбори от един и същи град.

Първият финал между испански отбори бе през 2006 година между Барселона и Севиля. През 2014, 2015 и 2016 година се повтаря испанският финал. През 2014 и 2016 година бе между Реал Мадрид и Севиля. През 2015 година мачът за Суперкупата на Европа бе между Барселона и Севиля.

Суперкупата на Европа се провежда от 1972 година насам. Валенсия е първият испански отбор, който печели трофея през 1980 година.

Въпреки това, Барселона можеше да се превърне в първия отбор от Ла Лига, който да спечели трофея през 1979 година, но губи от Нотингам Форест. Каталунците губят отново през 1982 и 1989 година – от Астън Вила и Милан.

През 1992 година Барселона печели за първи път трофея, след като побеждава Вердер Бремен. През 1997, 2009, 2011 и 2015 година Барселона отново печели трофея. Каталунците загубиха от Севиля през 2006 година.

Реал Мадрид загуби първите си два финала за Суперкупата на Европа през 1998 и 2000 година. През 2002 година „кралете“ спечелиха Суперкупата на Европа след победа срещу Фейенорд. След това „кралете“ триумфираха с отличието през 2014, 2016 и 2017 година.

Атлетико Мадрид ще играе за трети път в мача за Суперкупата на Европа. В предишните два случая „дюшекчиите“ триумфираха с отличието. През 2010 година победиха Интер, а през 2012 година спечелиха срещу Челси.

Севиля е участвал в пет мача за Суперкупата на Европа, но спечели само веднъж през 2006 година срещу Барселона. Отборът след това загуби през 2007 година от Милан, през 2014 и 2016 година от Реал Мадрид и през 2015 година от Барселона.