Уникален мач! Барселона спечели Суперкупата на Европа след победа в зрелището със Севиля, което предложи какво ли не. Каталунците надделяха с 5:4 след продължения, но в този мач имаше всичко - обрати, девет гола, емоции и победно попадение на може би отиващ си играч. 

А всичко изглеждаше толкова лесно за Барса в началото на втората част. Тогава момчетата на Луис Енрике водеха с 4:1, но намалиха темпото и допуснаха шокиращо изравняване. Все пак в продълженията те се докопаха до успеха с гол на Педро Родригес, който обаче може би изигра последния си мач за тима, защото поиска да бъде продаден минути преди началото на мача. 

И все пак, това беше пета Суперкупа за Барса в историята и така испанският гранд се изравни с Милан като най-титулувания отбор на Стария континент с това отличие. "Блаугранас" обаче има четири загубени спора за трофея, докато "росонерите" само два. Дани Алвеш пък спечели четвърти такъв трофей и се изравни с легендата Паоло Малдини по брой на тези отличия. 

Иначе Лео Меси изнесе поредното си шоу и се отличи с два гола, а по един добавиха Рафиня Алкантара и Луис Суарес в редовното време. За андалусците точни бяха Евер Банега, Хосе Антонио Рейес, Кевин Гамейро от дузпа и Йевхен Коноплянка, но въпреки тези усилия и голове, това не донесе трофей на севилци.  

А мачът започна по перфектен начин за предварително сочения за аутсайдер тим на Севиля. Още в 3-та минута момчетата на Унай Емери поведоха в резултата, което беше мечтан старт за тях. 

Тогава Евер Банега изпълни по невероятно акуратен начин пряк свободен удар и не остави никаква възможност на вратаря Марк-Андре Тер Стеген да реагира. Така севилци поведоха с 1:0. 

Но тогава Лео Меси прояви гения си. Само четири минути след попадението на Банега, аржентинецът вкара гол-близнак за 1:1. И той застана да бие пряк свободен удар пред наказателното поле, и той беше повече от прецизен, и той се разписа. Трябва да се отбележи обаче, че при неговия изстрел топката влезе в сглобката на вратата на Бето. 

Обратът стана пълен в 16-та минута. Тогава пак Меси и пак от пряк свободен удар вкара за 2:1. Този път обаче фаулът беше от по-далечна дистанция, а за да влезе топката в мрежата помогна и страничната греда. 

Но това не беше всичко преди почивката. Барса се забавляваше и можеше да вкара няколко гола, но пропуски направиха Луис Суарес и Рафиня, като уругваецът дори пропусна сам срещу вратаря. 

Той беше изведен по подобен начин и в 44-та минута, когато пак пропусна, но се пребори за топката и я пусна успоредно на голлинията. Там беше Рафиня и той от близка дистанция нямаше как да пропусне, за да вкара за 3:1. При този резултат дойде и почивката. 

А малко след подновяването на играта всичко изглеждаше решено. След катастрофална грешка в защитата на Севиля, топката попадна у Серхио Бускетс, който пак извде Суарес сам срещу Бето и този път нямаше прошка - уругваецът вкара за 4:1. 

Това се случи в 52-та минута и каталунците сякаш вече се виждаха победители. Те намалиха оборотите и позволиха наивно на съперника да се върне в мача. Първо в 57-та минута Хосе Антонио Рейес засече на празна врата перфектно центриране от левия фланг, което прехвърли цялата защита на противника. 

Барса уж държеше нещата под контрол, а пък и Иван Ракитич направи страхотен пропуск от вратарското поле. Но андалусците не се предаваха, а шансът изглеждаше все по-близо пред тях, когато в 71-та минута получиха право да изпълнят дузпа. 

Тя беше дадена за задържане на Витоло от страна на Жереми Матийо в наказателното поле. Зад топката застана Кевин Гамейро, който направо щеше да скъса мрежата с изпълнението си и направи резултата 3:4. 

Последваха няколко интересни ситуации пред вратата на Тер Стеген, но до гол в тях така и не се стигна, въпреки че Коке и Гамейро имаха хубави възможности да го направят. Но чудото се печеше и стана факт в 81-та минута. 

Тогава след груба грешка на Марк Бартра новото попълнение на Севиля Чиро Имобиле се отскубна в наказателното поле и пусна успоредно на голлинията към непокрития Йевхен Коноплянка. Украинецът от няколко метра нямаше как да сбърка и направи 4:4! 

До края на редовното време каталунците се посъбудиха, но освен два опита на Меси от пряк свободен удар, които минаха на сантиметри встрани от вратата, други шансове нямаха и се стигна до продължения. 

През първото от тях нямаше абсолютно нищо интересно, а в началото на второто Меси се опита ефетно със задна ножица да се разпише и да направи 5:4, но не беше точен. Но време за драма имаше, а каква само беше тя. 

В 114-та минута Лео Меси стреля от пряк свободен удар, вратарят Бето изби, а от 3-4 метра Педро Родригес отбеляза и щеше да скъса мрежата. Интересното е, че минути преди този гол шеф на каталунците разкри, че нападателят е помолил да бъде продаден и това най-вероятно е последният му гол в последния мач за тима. 

Малко след това пък поредна ужасна грешка в защитата на "блаугранас" можеше да позволи на Севиля да изравни за 5:5, но от няколко метра, при това оставен сам, Коке прати топката в аут. Но това не беше всичко. 

В 122-та минута, две минути след края на продълженията, андалусците имаха нов шанс да изравнят. Чиро Имобиле проби по подобен начин, както при четвъртия гол и центрира също толкова перфектно. Адил Рами беше оставен сам на два метра от вратата, но топката се удари в него и излетя далеч в аут. 

Така след неочаквана драма и с много голове, зрелище и прекрасни моменти, Барселона спечели петата си Суперкупа на Европа и хвърли в екстаз феновете си по света. А и може би мъничко тъга, заради очакваното напускане на героя от вечерта Педро Родригес. 

Барселона: Тер Стеген, Пике, Алвеш, Масчерано, Матийо, Ракитич, Бускетс, Иниеста, Рафиня, Суарес, Меси;

Севиля: Бето, Тремулинас, Рами, Коке, Криховяк, Крон Дели, Ибора, Рейес, Банега, Витоло, Гамейро;