Няколко човека бяха ранени при престрелки между военни и въоръжени мъже в града на Бюеа (западен Камерун), където са настанени няколко отбора, които участват на Купата на африканските нации, съобщи агенция "Франс Прес".
 
"Имаше престрелки вчера, като има и няколко ранени. Силите на реда бързо се намесиха, за да установят кои са отговорна за инцидентите", заяви кметът на града Давид Мафани Наманге. 
 
Смята се, че въоръжените мъже са сепаратисти, които се борят за независимостта на два региона в западен Камерун, населени главно от английскоговорящи местни хора. Още преди началото на турнира те предупредиха, че ще се опитат да попречат на провеждането на състезанието.
 
Бюеа е основният град на югозапад, който заедно със севезоразапада са двата региона, които са населени от англофони в страната, 80 процента от населението на която говори френски език.
 
"Имаше огън между военните и сепаратистите. Колкото повече сепаратистите се приближаваха до центъра на града, толкова паниката ставаше по-голяма", каза Ме Агбор Бала, който е директор на Центъра за човешки права и демокрация в Африка.
 
От ООН често упрекват двете воюващи страни за престъпление и жестокост, жертви на които често са цивилни граждани. Конфликтът е довел до хиляди жертви и стотици хиляди изселени хора от 2017 година насам според ООН.
 
Няколко седмици преди началото на Купата на африканските нации някои въоръжени групи обявиха, че ще провалят турнира и изпратиха писма със заплахи към отборите, които трябва да играят мачовете си в Лимбе, който е курорт в югозападната част на Камерун.