Стяуа Букурещ няма да привлича ваксинирани футболисти занапред, според скандалния собственик на клуба Джиджи Бекали.

Политикът, който през 2013 гоидна бе осъден на 3 години затвор за корупция, обяви, че имунизираните срещу COVID-19 нямат шанс да бъдат привлечени в Стяуа, предава Telegraph.bg.

„Ваксинираните губят силата си“, заяви Бекали.

„Това е научно. Не сте ли го виждали с Клуж? На Рапид играчите изглеждаха така, сякаш ще припаднат. Всички ваксинирани губят сила! Виждам го и при моите. Не засяга някои, но засяга по-старите”, убеден е той.

Изказването му предизвика ответна реакция от правителството, което се бори срещу антиваксърските настроения, характерни за Балканитe.

В изявление на официалната страница във Facebook на националната информационна платформа на правителството се посочва, че „Ваксинираните футболисти НЕ губят сила, след като са ваксинирани срещу COVID-19! Няма проучвания, които да подкрепят подобни странности. Ваксинацията не влияе на представянето. От друга страна, има достатъчно проучвания, които показват, че COVID-19 може да остави дългосрочни последици у боледувалите, и те могат да повлияят на представянето на футболистите“.

Румъния е предпоследна сред 27-те страни от ЕС по процент напълно ваксинирано население (над 41%, според данните на американския университет "Джонс Хопкинс"), последна е България с под 30%.