Смесени чувства за българските треньори в Казахстан в първия кръг за Купата на страната. Двама от тримата родни специалисти продължиха напред в надпреварата, а един се прости с нея още в началото ѝ. 

Димитър Димитров-Херо и неговият Иртиш Павлодар се класираха след победа с дузпи, както и Стойчо Младенов и неговият Кайсар, които обаче имаха нужда само от продължения за това. Николай Костов и неговият Шахтьор Караганда обаче отпаднаха. 

Иртиш имаше много тежко гостуване на Актобе, което завърши 2:2 в редовното време, 3:3 в продълженията и 6:4 след дузпите. Рохер Каняс откри за тима на Херо в 17-та минута, но Абат Аймбетов изравни само десет по-късно. 

Станислав Лунин даде отново преднина на гостите от Павлодар в 51-та минута, но пак Аймбетов изравни сравнително бързо - в 64-та минута. Така се стигна до продължения, в които Иртиш поведе за трети път чрез Каспарс Дубра в 105-та минута. 

Но Актобе намери сили да изравни за трети път чрез Хрвойе Миличевич в 111-та минута, като така се стигна и до дузпи. При тях обаче тимът на Херо показа по-здрави нерви и победи с 3:1, а една от дузпите вкара бившият играч на Славия и Черноморец Карлос Фонсека. 

Драматичен беше и мачът за тима на Стойчо Младенов. Той игра срещу втородивизионния Академия Онтустик и се измъкна след продължения. Канат Каримола даде преднина на нискоразредния тим в 26-та минута, но Иван Садовничий изравни за елитния представител пет минути по-късно. 

Тигран Барсегян от тима на Младенов обаче беше изгонен точно преди почивката и това предопредели безголовата развръзка до края на редовното време. В продълженията Братислав Пуношевац отбеляза победното за Кайсар попадение в 106-та минута и класира тима си напред след много мъки. 

Единственият отпаднал отбор с български треньор беше Шахтьор Караганда, който беше елиминиран след 0:2 в гостуването на Тараз. Интересното е, че второто попадение в този мач отбеляза бившият играч на ЦСКА Серж Нюаджи, който сега се подвизава в казахстанския футбол.