Стяуа (Букурещ) спечели шампионската титла на Румъния за 25-и път в историята си, като три кръга преди края направи аванс от 10 точки пред преследвача Петролул Плоещ. Това стана при победата с 1:0 като гост над Университатя Клуж.

Титлата означава за Стяуа участие във втория квалификационен кръг на Шампионската лига през есента. Европейските шампиони от 1986-а година дублираха победата си от миналата година, а сега имат 74 точки. На 3-о място е Астра (Плоещ/Гюргево) с 63.

Полузащитникът Андрей Препелица вкара за крайното 1:0 при визитата в Трансилвания с гол в 45-ата минута с глава. И след гола гостите имаха надмощие на терена и можеха да удвоят аванса си, но пропуснаха няколко удобни възможности.

"Това е невероятен момент за всички привърженици на Стяуа. Постепенно започваме да връщаме клуба там, където трябва да бъде, доволен крещеше пред журналистическите камери президентът на клуба - вратарят-легенда Хелмут Дукадам.

Сега пред отбора има още една възможност за трофей. На 23-и май те ще играят финал за Купата на страната срещу Астра.

"До края на този сезон имаме само финала за Купата с Астра и след това започваме подготовка за Шампионската лига", обясни още Дукадам.

Фен на домакините опита да нахлуе на терена в средата на второто полувреме с цел да ритне защитника на Стяуа Фернандо Варела, който е от островите Кабо Верде, но полицията реагира светкавично и задържа хулигана.

В края на мача нервите взеха връх и с червен картон беше отстранен играча на Университатя Йонуц Тарнакоп, който удари с лакът в лицето Адриан Попа. Футболистът на Стяуа също беше изгонен с червен картон. Въпреки това резултатът остана непроменен и играчите от румънската столица започнаха да празнуват още на терена.

Срещата беше важна и за Университатя Клуж, тъй като тимът има 35 точки и заема 13-о място. Само с 1 по-малко са първите два отбора в зоната на изпадащите Оцелул (Галац) и клубът на Георге Хаджи - Виторул (Констанца).