Вместо да пият бира, те ще ритат топка посред лято. Вместо да почиват на някой плаж, нещо което ще е напълно заслужено, те тренират като луди. Те са ветераните, старите кучета на Евро-то, „Боримировците” не са много, но все пак ги има. Нашето предложение за единайсеторка на „пенсионерите” е следното:

За вратарската позиция кандидатите, както винаги са много. Дълголетието е характерно за този пост. Германия ще заложи на един „старец” Йенс Леман. Стражът на Арсенал е роден през 1969 година. Въпреки че догодина ще е на 40 лазарника Леман продължава да е класа. 14 години е разликата между него и Рене Адлер, който също е сред вратарите на Бундестима за Евро 2008.

Старата кримка в състава на Франция е защитникът Лилиан Тюрам. Тъмнокожият централен бранител е от малкото останали „златни момчета” в селекцията на „петлите”. Няма как толкова качествен футболист да не попадне в такава формация. Роден е на 1 януари 1972 година и вече е на 36. Нищо, младите нападатели продължават да му имат страх.

Преди да станат футболисти италианците стават защитници. Това неписано правило явно се е изтъркало. На Апенините явно нямат кой знае колко млади бранители и залагат на стари физиономии. Кристан Панучи е на 35, но точно той класира световния шампион на Европейското. Набор 73 очевидно е дал добри защитници на Италия. „Любимецът” на цяла Франция Марко Матераци също ще разкърши „старите кости” в Австрия и Швейцария.

Яцек Бак навърши 35, а полската защита разчита на опита му. Играчът на Аустрия Виена очаквано ще е на собствена територия.

Казват, че халфовете тичат най-много. Много зор трябва да си дадат и ветераните в средата на терена.

Най-старият футболист на турнира е офанзивният полузащитник на един от домакините Ивици Вастич. Роден е през 1969 година, а футболните си старини ги кара в ЛАСК Линц.

Турчинът Тюмер Метин едва ли ще е сред основните играчи на южната ни съседка, но все пак е в групата за Евро 2008. Скоро ще навърши 34 години. Клубът му е сравнително скромен - гръцкият Лариса.

Той е футболист от топ класа. Игра финал в Шампионската лига. Продължава да е истински питбул в средата на терена. Клод Макелеле тежи 65 килограма, но за сметка на това вече навърши 35. Нищо чудно, точно играчът на Челси да е една от звездите на Франция. За кой ли път?

Набор на Макелеле е чехът Галашек. Двамата биха могли да сформират вехта, но достатъчно класна двойка дефанзивни халфове.

Ред е на дълголетниците нападатели. Голямата изненада в избора на Германия е Оливер Ньовил. Силният сезон с Борусия Мьонхенгладбах във Втора Бундеслига го прати на Европейско. Бившият учител на Бербатов в Леверкузен е на 35, но продължава да вижда добре топката и противниковата врата. Ще е резерва, но както винаги в Германия очакват турнирът да е дълъг.

Няма как да не завършим тима на „старчетата” с Хенрик Ларсон. Шведът тъкмо реши да я кара по-спокойно в Хелзингборг и ето още едно голямо предизвикателство. Ханке скоро ще чукне 37-та си година, но това не го прави по-малко ценен. Питайте Сър Алекс, ако има чалъм би го взел отново в Юнайтед. Прогнозата е ясна, Ларсон пак ще вкара, макар и България да не участва.

Има един човек, който отлично би влязъл в положението на този тим „старци-разбойници”. Белите му коси заслужават огромно уважение. Той е много по-стар от европейските първенства. Треньорът на Чехия Карел Брюкнер се е появил на този свят през наистина далечната 1939 година. Спокойно може да е баща на Йенс Леман и дядо на две трети от играчите на шампионата. На някои от изгряващите звезди и прадядо. Човечецът не се реди на опашката за кисело мляко, а се занимава с вече навършилия 20 години Мартин Фенин.