Торонто и Калъмбъс се класираха за финала в Източната конференция на Мейджър-лигата на САЩ, след като отстраниха на полуфиналите двата отбора от Ню Йорк. На Запад финалът е между отборите на Хюстън и Сиатъл, елиминирали съответно Портланд и Ванкувър.

Торонто, които са първи в редовния сезон, отстъпиха с 0:1 на собствен терен на Ню Йорк Ред Булс, но се класират заради победата с 2:1 на Ред Бул Арена в първия мач. Брадли Райт-Филипс вкара единствения гол в 53-ата минута, а двата отбора започнаха второто полувреме с 10 души, след като бяха отстранени Джоузи Алтидор от Торонто и Саша Клиестан от Ред Бул. Двамата се сдърпаха и провокираха конфликт в тунела при излизане за почивка и съдията им вдигна директни червени картони.

Скандалът беше предшестван от разправия и на терена секунди преди края на първата част, а тогава се включи и Себастиан Джовинко, който получи жълт картов. Джовинко, както и Алтидор, пропускат първия мач от финалния плейоф в конференцията.

В другата полуфинална среща Ню Йорк Сити не успя да заличи пасива си от 1:4 при гостуването на Калъмбъс. Давид Вия откри резултата в 16-ата минута от дузпа, а в 53-ата Андраж Струна се разписа със силен шут за 2:0. На Запад след нулево равенство в първата среща Портланд поведе срещу Хюстън в 39-ата минута с гол на Дайрон Асприля, но само след 4 минути защитникът Дилън Ремик изравни. В 77-ата минвута Мауро Манотас направи пълен обрат с втория гол за Хюстън Динамо.

Сиатъл Соундърс също прие Ванкувър след 0:0 в първата среща и успя да изтръгне победата с 2:0 с два гола на Клинт Демпси. Нападателят на националния отбор на САЩ отбеляза в 56-ата минута и в 88-ата при контраатака. Първите мачове и в двете двойки са на 21-и ноември, а реваншите в нощта на 29-и срещу 30-и този месец. Торонто е домакин в първия двубой на Калъмбъс, както и Сиатъл на Хюстън.