Започнаха да излизат имената на замесените в корупцията в белгийския футбол, след като агентът Деян Велкович даде показания в прокуратурата с цел да си намали присъдата, пише Het nieuwsblad.be.
 
Първото голямо име, което излезе, беше шокиращо. То е на бившия национален селекционер Жорж Леекенс, който е обвинен, че е "взел плик с пари за да се случи трансферът на нападателя от Северна Македония Иван Тричковски" във ФК Брюж. Тричковски игра в белгийския гранд в периода 2012/2014, като за две години има 19 мача и 1 гол, но също така е пратен под наем във Ваасланд-Беверен, също от първа лига.
 
"Става дума за сума от порядъка 5-10 хиляди евро", е посочено от Велкович. Подобно твърдение се отрича категорично от Леекенс чрез адвоката си.
Присъствието на името на човек като Леекенс е доста сериозен шок, тъй като до момента той има почти безупречна репутация. В Белгия е известен като човекът, създал програмата, от която излязоха Кевин де Бройне, Ян Фертонген, Томас Вермален, Тибо Куртоа, Ромелу Лукаку, Еден Азар и много други от това талантливо поколение. От друга страна, едва ли човек като Леекенс би рискувал репутацията си за доста невзрачна сума, каквато Велкович цитира.
 
След като приключи работата си във Федерацията по футбол на Белгия, Леекенс отиде в Унгария и там оглави националния отбор, но си тръгна след една година, обяснявайки невъзможността да промени манталитета на местните.
 
Следващият, чието лице излезе на светло, е на Херман Ван Холсбек. Бившият мениджър на Андерлехт е предпочитал да прави трансфери чрез приятеля си Моги Баят - иранско-френски бизнесмен, като например този на сръбския мениджър Александър Митрович.
 
Но от сделка на Велкович също не остава с празни ръце. След като си тръгва от офиса му, вече бившият мениджър на Андерлехт остава със 121 хиляди евро, два часовника "Ролекс", както и скъпи ризи, които са с персонализирани инкрустирани инициали HVH (Херман Ван Холсбек). Всичко това е за няколко сделки съвкупно.
 
За благодарност следва трансфер на 196-сантиметровия Далибор Веселинович, който дотогава играе за вече фалиралия ФК Брюксел. За три години договор в Андерлехт въпросният Веселинович е записал 14 мача и вкарва 1 гол. Според вестника, това е първият път, в който Велкович оставя пари в офиса на Ван Холсбек. Но пък си връща 35 хиляди евро от клуба като бонуси.
 
Сръбската връзка не спира до тук в Андерлехт обаче. Следва левият бранител Иван Обрадович, който все пак има опит в сериозни първенства и преди 2015-а година, когато идва в Брюксел. Играл е четири години в испанския Сарагоса, както и една година в Мехелен, където прави фурор- максималните 42 мача и 2 гола. За да се случи този трансфер, Ван Холсбеек е получил обратно 26 хиляди евро, твърди в показанията си Велкович.
 
Поредният сръбски футболист, чийто трансфер е обект на разследване, е на Милан Йованович. Нападателят подписва с Андерлехт, когато е на 30 години, но идва от Ливърпул, където е записал 10 мача. Преди това е играл пет години в Стандарт (Лиеж) и прави никак нелоша статистика - 116 мача и 52 гола. За тази сделка мениджърът на клуба вероятно е получил 50 хиляди евро.
 
Истински шедьовър е трансферът на алжирският плеймейкър Софиян Хани от Андерлехт в Спартак (Москва). Той минава с участието на множество брокери и много злоупотреби, но преди това му е увеличена заплатата в Андерлехт. След руския гранд в момента Хани играе за Ал Гарафа (Катар), а преди да отиде в Андерлехт вероятно по някаква пълна случайност и той е ритал за Мехелен.
 
Ван Холсбеек е поискал 75 хиляди евро под масата, а Велкович твърди, че 10 хиляди вече са изплатени и два часовника "Ролекс", единият за съпругата на Ван Холсбек. Ван Холсбек каза в понеделник, че не иска да говори за 121 000 евро, които би спечелил от четири трансфера чрез Велкович.
 
"Ще се защитавам в съда. Нямам какво повече да кажа за това". Адвокатът му Даниел Спрейтелс твърди, че оспорва фактите.