Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо даде кратко изявление пред медиите в родната Португалия, след като научи за кончината на Еузебио.

71-годишният легендарен футболист почина днес в Лисабон от сърдечен удар, а Специалния стана поредната бележита фигура, която се преклони пред паметта му.

„Той беше една от великите фигури на Португалия“, заяви Моуриньо. „Еузебио означава Португалия и португалското, той бе много важна личност.“

„Еузебио и Амалия (популярна певица – б.р.) са големите властелини на Португалия, аз все още ги виждам в такава светлина. Смятам ги за безсмъртни. Всички знаем какво означава това за футбола и особено португалския футбол.“

„Еузебио бе значим крайъгълен камък във футбола по отношение на ценности, принципи и чувства дори след края на кариерата си. Смъртта на Черната пантера оставя огромна празнина, но предпочитам да гледам на нея от перспективата на безсмъртието. Еузебио бе част от едно съвсем различно поколение и ако опитате да направите парарели между него и футболът днес, той все така ще бъде на нивото на най-великите футболисти. Ако днес беше на 20 или на 30 години, щеше да бъде невероятен“, завърши Моуриньо.