Бразилия победи КНДР. Слава Богу, това се случи. Иначе, футболът официално можеше да бъде преименуван на шах с топка и единайсет фигури, местени от треньори, минали една и съща школа.

Отборите от Азия са на върха на вълната, малко преди края на първия кръг от Световното в ЮАР. Момчетата с дръпнати очи направиха разногледи своите противници.

КНДР сътвори малък подвиг срещу добре подготвената Бразилия. Хикс през първата част. Дисциплинираната отбрана на севернокорейците рухна заради едно гениално изпълнение на Майкон. Те просто дадоха всичко от себе си и малко повече. Накараха „селесао” да се изпоти, въпреки студа /по бразилските стандарти/, който накара футболистите на Дунга да сложат дебелите дрехи и добре познатите в Европа ръкавици.

Тон на азиатското представяне в Африка даде другата Корея. Лекцията, която Гърция получи във втория ден на Мондиала, беше забележителна. Южна Корея има потенциал да излезе от своята група. Тук вече не става въпрос само за тактическа дисциплина и неуморно тичане, а и за футболна класа.

Япония не остана по-назад и удари с хитрост Камерун на Самуел Ето`о. Любопитно е, че и трите азиатски съставa на Световното първенство са ръководени от местни треньори. Това придава още по-голяма тежест на силното им представяне. Те просто се научиха от такива като Хидинг.

Солидният старт на страните от Азия потвърждава тенденцията мачовете да се печелят от добре организираните състави, които спазват безупречна тактическа дисциплина.

Всъщност снощи имаше два отбора, които залагаха основно на това. КНДР го правеше според скромните си възможности, Бразилия с гигантския си потенциал. Двата отбора знаеха, какво се изисква от тях. Момчетата от Страната на кафето спечелиха мача, а тези от КНДР симпатиите на всички. Спечелиха уважението на самите бразилци, които цял мач ги потупваха, поздравяваха и повдигаха, когато някой от тях е паднал на земята. Стадионът също не остана равнодушен, аплодисментите бяха за всички и за футбола.

Бразилия се зарадва на трудната победа, камерите обаче предпочетоха мига слава на тези от КНДР. Всъщност на тях им предстоят още два мача, или малко повече...